Duurzame innovatie: Cable pooling
WATT blog by: David Eering
WATT Infra draagt actief bij aan de energietransitie, door o.a. ervoor te zorgen dat nieuwe wind- en zonneparken kunnen worden aangesloten op het landelijke elektriciteitsnetwerk (>10 MVA). Middels het ontwerpen en vervolgens daadwerkelijk aanleggen van de benodigde kabelverbinding, ontzorgen we commerciële ontwikkelaars en lokale coöperaties. Maar wat te doen als er geen (voldoende) capaciteit beschikbaar is bij de netbeheerder?
De nationale netbeheerders hebben momenteel te kampen met een gebrek aan capaciteit op het net, voor zowel levering (aan verbruikers) als “teruglevering” (van opwekkers). Dit betekent effectief, dat de vele duurzame initiatieven regelmatig worden geconfronteerd met lange wachttijden (én hoge kosten) alvorens de aansluiting beschikbaar is. Door het toepassen van congestiemanagement en het uitbreiden van het bestaande netwerk, wordt er door de netbeheerders hard gewerkt om capaciteit te genereren en hiermee aan de vraag te voldoen. Dit zijn over het algemeen jarenlange trajecten en dit kan de energietransitie serieus vertragen. Om de doelstellingen van het klimaatakkoord en de plannen binnen
de Regionale Energie Strategieën (RES) tóch te kunnen halen, zoekt de gehele keten momenteel naar alternatieve oplossingen. Als adviseur denkt WATT Infra hierin ook mee met onze opdrachtgevers: we zien in innovatie een grote rol weggelegd om de actuele impasses te doorbreken. Eén van de manieren om creatief om te springen met de mogelijkheden, is cable pooling.
Cable pooling
Als het hard waait, schijnt de zon meestal niet. En op een zonovergoten dag zal er niet veel wind staan. Met andere woorden: windmolens en zonnepanelen zouden elkaar perfect kunnen aanvullen. Gestoeld op dit principe, kun je de capaciteit van een kabelverbinding efficiënter benutten door op één kabelverbinding zowel een windpark als een zonnepark aan te sluiten op het elektriciteitsnet: cable pooling.
De netaansluiting van een wind- en/of zonnepark wordt doorgaans toegerust op de maximale totale vermogenscapaciteit van turbines en zonnepanelen. In de praktijk benut een windmolenpark echter gemiddeld +/- 30% van het beschikbare terugleververmogen, voor een zonnepark is dit +/- 10%. Dit wetende, is er vaak voldoende aanleiding om cable pooling te onderzoeken. Het is goed haalbaar om beide parken samen te koppelen aan het net, waarbij het totale piekvermogen van de parken samen probleemloos groter is dan het vermogen van de aansluiting. Exploitanten van windparken en zonneparken die dicht bij elkaar liggen, kunnen gebruik maken van deze innovatie en hiermee de kansen vergroten op daadwerkelijke aansluiting van het park. In de praktijk betekent dit, dat bijvoorbeeld een te bouwen zonnepark kan “inprikken” bij het windpark en hiermee een tweede partij
wordt op de netaansluiting van het windpark.
Cable pooling biedt de nodige financiële en technische voordelen en is hiermee een uitgelezen methode om de verduurzaming van Nederland vooruit te helpen én besparingen te realiseren. Het is echter wel essentieel dat beide partijen (wind & zon) goede juridische en praktische afspraken met elkaar maken. De huidige wet- en regelgeving vormt ondertussen in ieder geval geen belemmering meer om cable pooling ook daadwerkelijk toe te gaan passen.
Meer weten?
Naast cable pooling, focust WATT infra zich ook op andere duurzame innovaties. Denk hierbij aan bijvoorbeeld curtailment & opslag, slim transformeren en waterstof. Sámen bereiken we meer, dus wij doen ook met regelmaat graag een beroep op onze specialistische ketenpartners om de energietransitie te versnellen. Neem contact met ons op voor een advies, extra toelichting óf mogelijke samenwerking!