• Maria Hoop Transformator banner

Netinpassingen – Maria Hoop transformatie 10 kV

  • Locatie: Echt-Susteren
  • Opdrachtgevers: LC Energy
  • Periode: januari 2024 – september 2024

Project Maria Hoop: een transformator voor tijdelijke netaansluiting

Zonnepark Maria Hoop stond voor een grote uitdaging. Het park was klaar om groene energie op te wekken, maar de gecontracteerde 20kV-aansluiting van het elektriciteitsnet was nog niet beschikbaar. Dit zou normaal gesproken betekenen dat het zonnepark niet direct in gebruik genomen kon worden, wat zowel tijd als kosten zou verspillen. De uitdaging was om het zonnepark toch aan te sluiten op het bestaande net en duurzame energie terug te kunnen leveren, zonder te hoeven wachten op de definitieve netverzwaring.

De oplossing van WATT Infra

WATT Infra bood LC Energy de oplossing met een tijdelijke spanningsverlaging naar 10kV. Door het plaatsen van een transformator die de opgewekte zonne-energie geschikt maakt voor het huidige net, kon het park al direct operationeel worden. Deze tijdelijke oplossing voorkomt stilstand. Daarbij maakt dit het mogelijk om toch op het net aan te sluiten en energie terug te leveren aan duizenden huishoudens.

Overzicht van de werkzaamheden

  1. Engineeren, inkopen en installeren: De eerste stap was het ontwerpen en inkopen van de benodigde materialen en apparatuur voor de aansluiting van het zonnepark op het elektriciteitsnet.
  2. Leveren van de betonnen trafo kelder: Een betonnen lekbak werd geleverd door Spijkerman om de transformator op een stevige en veilige fundering te plaatsen.
  3. Leveren van de transformator: De 11MVA transformator van Electro Power Systems, welke specifiek ontworpen is voor dit project en geschikt voor buiteninstallatie, zorgt voor de tijdelijke verlaging van de spanning naar 10kV.
  4. Trekken en koppelen van kabels: WATT Infra trok en koppelde de kabels die nodig waren om de transformator te verbinden met het zonnepark en het inkoopstation.
  5. Aanbrengen van aarding: Om de installatie veilig en stabiel te houden, werd er een goed functionerend aardingssysteem aangebracht.
  6. Aanbrengen van een grindbak en hekwerk: Voor extra veiligheid en bescherming van de installatie werd een grindbak aangelegd en een hekwerk rondom de transformator geplaatst.
  7. Testen en in bedrijf nemen: Nadat alle componenten waren geïnstalleerd, voerde WATT Infra grondige tests uit en nam het systeem succesvol in gebruik, waarmee het zonnepark direct kon beginnen met het terugleveren van duurzame energie.

Resultaat

Dankzij de flexibele oplossing van WATT Infra kon zonnepark Maria Hoop sneller operationeel worden en voorziet het park nu duizenden huishoudens van groene stroom. Deze aanpak toont aan hoe slimme aanpassingen wachttijden kunnen verminderen en bijdragen aan een snellere energietransitie.