Netinpassingen Windparken Egchelse Heide en De Kookepan
- Locatie: Egchel en Neer
- Scope: Parkbekabeling & Inkoopstation (34 MW/20 kV)
- Opdrachtgevers: Green Trust/Enercon/Samen Duurzaam Peel/Leudal
- Periode: juli 2020 – oktober 2021
Met de aanleg van de parkbekabeling en de realisatie van een inkoopstation door WATT Infra, worden twee belangrijke windparken in Limburg – Windpark Egchelse Heide en Windpark De Kookepan – gekoppeld aan het regionale elektriciteitsnet. Hierdoor leveren deze windparken gezamenlijk een grote bijdrage aan de lokale energieopwekking en verduurzaming van de regio, waarbij de nadruk ligt op lokaal eigenaarschap en participatie.
Windpark Egchelse Heide, gelegen in de gemeente Peel en Maas, bestaat uit vijf Enercon windturbines met een totale capaciteit van 21 MW. Dit park wekt jaarlijks genoeg groene stroom op om ongeveer 20.000 huishoudens van energie te voorzien. Bovendien kwam het project tot stand door een samenwerking tussen lokale energiecoöperaties en Eneco, wat resulteerde in een breed gedragen project waarbij een deel van de opgewekte energie beschikbaar blijft voor de lokale gemeenschap.
Dankzij de parkbekabeling van WATT Infra wordt de opgewekte elektriciteit efficiënt afgevoerd naar een inkoopstation, wat zorgt voor een stabiele aansluiting op het energienet.
Windpark De Kookepan ligt in de gemeente Leudal en bestaat uit drie Enercon windturbines met een gezamenlijke capaciteit van 12 MW. Ook dit park voorziet ongeveer 10.000 huishoudens van groene energie. Net als bij Egchelse Heide staat ook hier lokale betrokkenheid centraal: het project werd gerealiseerd door Leudal Energie in samenwerking met Projectbureau Limburg en Eneco.
De bekabeling verbindt dit windpark eveneens met het inkoopstation, waardoor een efficiënte distributie van de opgewekte stroom wordt gewaarborgd. Doordat de parken in elkaars nabijheid liggen, ontstaat er bovendien synergie in de energievoorziening van de omliggende gemeenschappen.
De energie van Windpark Egchelse Heide en Windpark De Kookepan blijft grotendeels lokaal, wat de duurzaamheid en onafhankelijkheid van de regio versterkt. Met de integratie van beide projecten in de energievoorziening van Limburg wordt een belangrijke stap gezet richting een toekomst waarin steeds meer energie lokaal wordt opgewekt en gedeeld. Op deze manier draagt de regio actief bij aan de energietransitie.
WATT Infra is er trots op om de complete engineering en realisatie van de civiele en elektrische infrastructuur voor twee windparken met in totaal 8 turbines te hebben kunnen verzorgen, goed voor bijna 34 MW aan duurzame energie. Hiermee bevestigt WATT Infra haar expertise in het succesvol ontwikkelen van grootschalige duurzame energieprojecten.