Netinpassingen – Zonnepark Agger
- Locatie: Woensdrecht
- Opdrachtgevers: LC Energy
- Periode: oktober 2020 – heden
Zonnepark Agger, gelegen in de gemeenten Woensdrecht en Bergen op Zoom in Noord-Brabant, is een ambitieus project dat een belangrijke bijdrage levert aan de energietransitie. WATT Infra is al vanaf het engineeringstraject betrokken en is in maart 2024 begonnen met de daadwerkelijke realisatiewerkzaamheden. In opdracht van LC Energy ligt de focus op het mogelijk maken van duurzame energieproductie en het voorzien van duizenden huishoudens van groene stroom.
Voor Zonnepark Agger heeft WATT Infra een cruciale kabelverbinding gerealiseerd tussen het onderstation van Enexis en het inkoopstation van het zonnepark. Dit gebeurde door de aanleg van een kabeltracé van 6.300 meter, bestaande uit een bundel 3x1x630 mm² kabel, die de efficiëntie van de energieoverdracht garandeert. Dankzij deze verbinding zullen naar schatting 5.100 huishoudens kunnen profiteren van groene stroom.
Bij de uitvoering van dit project stond duurzaamheid centraal. WATT Infra koos voor de Prysmian P-laser middenspanningskabel, die is uitgerust met een recyclebare buitenmantel. Deze kabel kan aan het einde van zijn levensduur worden hergebruikt, wat bijdraagt aan een circulaire economie en de ecologische voetafdruk van het project verkleint.
Een ander belangrijk aspect is het vochtvrij houden van het inkoopstation, zolang vanaf het zonnepark geen laagspanningsverbinding door de zonneparkbouwer is aangelegd. Hiervoor werd een zonne-aggregaat ingezet, dat zonne-energie combineert met batterijopslag om het inkoopstation tijdens de bouwperiode van stroom te voorzien. Dit voorkomt het gebruik van een dieselaggregaat, wat voorheen de standaard was. Het zonne-aggregaat voorziet niet alleen het inkoopstation van stroom, maar ook de bouwketen en de onderaannemers. Hierdoor wordt zowel de geluidsoverlast als de uitstoot geminimaliseerd.
WATT Infra heeft voor dit project elektrische graafmachines gebruikt, die overdag opgeladen worden met behulp van een battery pack. ’s Nachts worden de machines en het battery pack opgeladen met krachtstroom, zodat het materieel de volgende dag volledig operationeel is. Dit resulteert in een stillere, schonere werkomgeving zonder uitstoot van schadelijke gassen.
Een belangrijke uitdaging binnen dit project was de afstemming met verschillende belanghebbenden, waaronder de gemeenten Bergen op Zoom en Woensdrecht, Rijkswaterstaat, Waterschap Brabantse Delta en particuliere grondeigenaren. Door middel van intensieve communicatie en zorgvuldig projectmanagement werden deze obstakels effectief overwonnen, wat heeft geleid tot een succesvolle uitvoering.
WATT Infra werkte nauw samen met verschillende gespecialiseerde bedrijven om dit project tot een succes te maken.
Ieder van deze partijen bracht zijn expertise in, wat bijdroeg aan de succesvolle afronding van het project.
Bij elk project staat veiligheid voorop. Voor Zonnepark Agger werd gewerkt volgens een uitgebreid VGM-plan, met een Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) en specifieke taak risico-analyses (TRA’s) voor taken met een hoger risico, zoals hijswerkzaamheden bij het inkoopstation. Dit alles zorgde voor een veilige werkomgeving en de bescherming van het personeel.
Door de gerealiseerde aansluiting kan de opgewekte zonne-energie worden gedistribueerd naar het elektriciteitsnet. Zonnepark Agger toont hoe innovatieve oplossingen en duurzaamheid hand in hand gaan binnen de energietransitie, met een significante bijdrage aan de reductie van CO2-uitstoot en de voorziening van groene energie.