• Dorst banner

Netinpassingen – Zonnepark Dorst – Oosterhout

  • Locatie: Oosterhout
  • Opdrachtgevers: Groendus
  • Periode: april 2024 – heden

Zonnepark Dorst: werken tussen de schapen

Zonnepark Dorst is een belangrijk initiatief van Oosterhout Nieuwe Energie, gericht op het verbeteren van de leefbaarheid door duurzame energieproductie uit wind en zon. Met de installatie van 24.000 zonnepanelen kan het park ongeveer 4.000 huishoudens van groene stroom voorzien.

Lokale uitdagingen

Het bestaande inkoopstation bevindt zich aan de voet van de Bavelse Berg, een voormalige vuilnisbelt, wat een glooiend landschap oplevert en daarmee de nodige uitdagingen met zich meebrengt. Daarbij moesten er regelmatig verzoeken worden gedaan aan de schapen die op de berg graasden om een andere plek te zoeken.

De aanpak van WATT Infra

In opdracht van Groendus heeft WATT Infra een kabelverbinding gelegd tussen het bestaande inkoopstation van zonnepark Bavelse Berg en het nieuwe zonnepark Dorst. Dit omvatte een tracé van 526 meter. De werkzaamheden omvatten civiele tracéwerkzaamheden, het trekken van kabels, de montage aan beide zijden, en het testen van het volledige kabeltracé om te verzekeren dat het zonnepark zijn opgewekte energie kan terugleveren.

Milieuaanpassingen

Voor dit project wordt gewerkt in een uniek gebied, met oog voor de omgeving. De zonnepanelen zijn hoger geplaatst om meer licht en warmte door te laten, wat de groei van kruiden bevordert. Dit trekt insecten en vogels aan, wat bijdraagt aan de vergroting van de populatie boomkikkers in de omgeving. Een langere gestuurde boring werd gerealiseerd nadat een A-watergang in het tracé werd ontdekt, wat verschillende voordelen biedt:

  • De omgeving (omliggende bedrijven) blijft gespaard.
  • Het milieu wordt ontzien.
  • Uitvoeringsrisico’s zijn verminderd; geen werkzaamheden op 3,5 meter diepte.
  • Het waterpeil van de A-watergang bleef behouden.
  • Tijdelijk afdammen was niet nodig.

Bovendien is er gebruikgemaakt van de Prysmian P-laser kabel, die aan het einde van zijn levensduur gerecycled kan worden.

Energietransitie met aandacht voor de omgeving

Zonnepark Dorst is daarmee niet alleen een stap richting energietransitie, maar ook een voorbeeld van hoe duurzaamheid en milieubewustzijn hand in hand gaan.